Robotizace zemědělství postupuje! VitiBot Bakus slouží dalšímu zákazníkovi
V dubnu prodali specialisté z divize zemědělské techniky AGROTEC Group další autonomní robot Bakus francouzské firmy VitiBot. Obdělávat bude pozemky společnosti AGRA Horní Dunajovice. Je v pořadí už třetím strojem, který vinařům na jihu Moravy slouží.
„Autonomní robot Bakus má v sobě umělou inteligenci. Vinnou révu okopává, likviduje plevel a zajistí postřiky před škůdci. Robot se spouští do pohybu pomocí zařízení, které vypadá jako smartphone, zvolí se funkce autonomní a robot si sám zpracuje celý vinohrad,“ vysvětluje Leo Čermák, produktový manažer AGROTEC Group, který je specialistou na viniční techniku New Holland.
VitiBot Bakus je výsledkem pětiletého výzkumu a vývoje týmu mladých inženýrů, kteří sdílí nadšení pro robotiku a ekologii. Nabízí nové a mnohem šetrnější postupy při pěstování vinné révy. Stroj zastane práci ve vinici a přitom chrání životní prostředí. Ukazuje budoucnost v péči o vinohrady. V době, kdy je stále náročnější zajistit pracovníky na sezonní práce, tak přináší nejen úsporu času, ale také financí. Po zhruba pěti hodinách nabíjení dokáže díky čtyřem lithium-iontovým bateriím pracovat až deset hodin v kuse.
Tato slova potvrzují i zkušenosti renomovaného vinařství Vinselekt Michlovský z Rakvic na Břeclavsku, které robota pořídilo zhruba před rokem. „VitiBota jsme chtěli zejména pro udržování příkmenného pásu vinice. Budeme rádi, pokud zvládne i jiné práce, ale toto je nejdůležitější a v současné době jej u nás okopávání plně vytěžuje. Důležité pro nás bylo, abychom jej mohli využít na vinicích s různou šířkou meziřadí a v tomto směru je to značka ideál,“ popisuje vinohradník společnosti Robert Stávek.
Za jednu směnu tady zvládne obdělat v průměru až 30 tisíc keřů. „Pokud jde o ekonomiku, tak je jasné, že herbicidní ochraně nic konkurovat nemůže,“ hodnotí majitel firmy Miloš Michlovský. „Věřím ale, že úsilí vložené do šetrnější ochrany se vrátí v zajímavější ceně finálních vín. Je to další střípek do mozaiky, jak se odlišit od hromadné produkce vína, jak získat konkurenční výhodu a argument proč si pořídit naše vína.“
Při srovnání nákladovosti robota a traktoru s obsluhou VitiBot určitě neprohrává. „Po započtení všech nákladů na zaměstnance se nákladově pohybujeme na velmi podobné úrovni. Chlapy další nemám a ty co jsou, radši nasadím na práce, které vyžadují více kreativity. Okopávání je pro roboty jako dělané,“ uzavřel Miloš Michlovský.